Da li ste znali da deca školskog uzrasta provode između tri i četiri i po sata na internetu? Do ovih podataka došao je UNICEF prilikom istraživanja dečijih aktivnosti na internetu. Ono što još više zabrinjava je podatak da deca vikendom provode između četiri i sedam sati za ekranom. U vreme kada je mnogu decu (a i starije) gotovo nemoguće zainteresovati za bilo šta osim sadržaja i igrica koje nude mobilni telefoni, tableti i slični uređaji, jako je bitno pronaći aktivnost koja je podjednako atraktivna ali i zdrava.

Tu stupa na scenu laser tag. Ova igra se pojavila u pravo vreme, a razvoj tehnologije je omogućio sjajnu stvar- da se deca odvoje od ekrana mobilnih telefona, tableta, lap topova, kompjutera i drugih uređaja i dožive jednako uzbuđenje u realnom životu. U velikoj meri podseća na popularne kompjuterske igrice poput Counter Strike-a, Far Cry-a, Call of Duty i slično. Ovo im daje priliku da iskuse neposredno iskustvo i uzbuđenje koje im bude te igrice. Laser tag im pruža šansu da postanu junaci svojih omiljenih igrica, a ko još to ne bi voleo?

Naravno, i odrasli su ljubitelji ovakvih aktivnosti. Na ovaj način oni zadovoljavaju dete u sebi i proživljavaju avanture o kojima su u detinjstvu maštali. Iako je manje “ekstreman” od paintball-a, nosi dozu adrenalina, razonode i rekreacije koja će svakome prijati i pružiti beg od svakodnevnice i obaveza.

O laser tag-u

Laser tag je poslednjih godina postao svetski fenomen i popularna sportska aktivnost. Može se igrati iz zabave ili praktikovati kao sport, kojim se možete baviti kao deo organizovanog tima ili individualno. Ideja o laser tag-u je nastala još krajem 70ih godina prošlog veka, a njen idejni tvorac je bila vojska. Osmišljena je kao vid treninga za vojsku, kako bi se pripremali za borbe i trenirali u što realnijim uslovima koji podsećaju na pravo borbeno polje.

Ova igra funkcioniše tako što dobijete opremu koju čine laser tag puške, koje ne ispaljuju municiju već laserski zrak. Cilj je eliminisati protivničke igračke tako što ćete “pucati” i pogoditi senzor koji svaki takmičar nosi. Doživljaj upotpunjuju zvučni efekti koji prate pucanje i punjenje oružja (kada se menja okvir), ali i senzor pogotka koji se oglašava ako vas neko pogodi. Dakle, nema varanja. Kada završite igru dobijate statistiku, gde možete videti koliko ste uspešno odigrali igru.

Mnogi porede laser tag i paintball, pa ćemo ukazati na ključne razlike između ova dva sporta:


Kod laser tag-a nema masnica i bola, kao ni nereda po odeći i telu jer se ne koristi boja. Takođe, za razliku od paintball-a nije potrebna zaštitna oprema u vidu pancira, vizira i slično, jer je u potpunosti bezbolan i bezbedan. Laser tag oprema omogućava preciznost gađanja i na preko 100m udaljenosti, dok paintball kuglice gube brzinu već posle 50ak metara. Dakle, možemo zaključiti da je ovo blaža i bezbednija varijanata od paintball-a, te da je pogodnija za one koji izbegavaju eventualne masnice ili bol. Sa druge strane, za ljubitelje adrenalina može biti bolji izbor paintball upravo zbog toga što im može delovati dosadnije u odnosu na ekstremnijeg konkurenta.

Da li je laser tag opasan po zdravlje?

Kada ste pročitali da se koriste infracrveni zraci tokom ove aktivnosti, sigurno ste pomislili da to može biti štetno po vaše zdravlje. Međutim, zraci koje emituju laserske puške su veoma niske frekvencije i ni na koji način nisu opasni po vas. Sa druge strane, mnoge studije su pokazale da previše provođenja vremena za ekranima jeste opasno, pre svega za dečiji mozak koji je i dalje u razvoju. Dakle, ovo može biti mnogo zdravija direktna zamena za video igrice.

Laser tag rođendan

Laser tag rođendan podrazumeva puno trčanja i fizičke aktivnosti dece tokom trajanja igre. Ono što je neosorivo je da su idealan izbor za decu jer predstavljaju nezaboravno iskustvo svim učesnicima. Deca će uživati, dok istovremeno uče kako da formiraju timove i kompaktno funkcionišu u okviru njih. Takođe, uče se komunikaciji i poštovanju tuđeg mišljenja, dok ujedno stiču veštinu logičkog razmišljanja i razvijanja strategija.

Kao što smo već rekli, ovo je poptuno bezbedna i zabavna aktivnost za decu. Ono što je bitno napomenuti, svaka vrsta fizičkog kontakta je zabranjena, te ne morate brinuti da će u žaru “borbe” doći do sukoba između dece. Laser tag rođendan može biti organizovan na otvorenom prostoru, što je još zdravija opcija i način da deca provedu kvalitetno vreme u prirodi. Međutim, i zatvorene arene za igru su dobro opremljene i realistične, pa predstavljaju uniktatno i očaravajuće iskustvo za decu.

Laser tag donosi i benefite za zdravlje dece. Podrazumeva mnogo trčanja kako bi pratili svoje protivnike, što je neki vid kardio vežbi koje su poželjne za decu. Niko nije rekao da vežbanje ne može biti interesantno i uzbudljivo. Na ovaj način vaše dete može postati jače i sposobnije.

Team building aktivnost

Kada je u pitanju laser tag kao team building aktivnost, ovo je posebno pogodno kada imate žene u timu, jer je nežnija vezija paintball-a. Zbog igranja u istom timu, članovi se zbliže u borbi da zajedničkim snagama ostvare cilj i pobede protivnika. Društveni odnosi se na taj način grade i poboljšavaju, jer je dobra strategija i komunikacija ključna kako bi se došlo do samog cilja. Upoznaćete ljude koje ne poznajete dobro, a ukoliko ste introverti pomoći će vam da se “otvorite”, makar samo zarad igre i ispunjenja cilja.

Gde isprobati laser tag?

Ukoliko smo uspeli da vas zainteresujemo za jednu zaista uzbudljivu aktivnost, sigurno se sada pitate gde možete otići i upustiti se u ovu avanturu? Ukoliko želi da budete bezbrižni i da sebe, svoj tim ili svoje dete poverite proverenom i pouzdanom timu- Laser Tag Arena je pravo rešenje.

Da li je vaše dete fan video igara? Ukoliko jeste, laser tag rođendan će biti nezaboravno iskustvo i ostvarenje svih njegovih želja. Pakete koje nudimo za organizaciju rođendana može pogledati OVDE

Kakvo je vaše iskustvo sa laser tag-om, ako ste već igrali? Da li vam se više sviđa paintball ili laser tag? Podelite sa nama vaše utiske i zapažanja u komentarima.